LiSEC SS Konfig 480x120

 

 GP19-480x105px

 

 GLASS 480X120

 

Kształcenie i badania z widokami na przyszłość
Data dodania: 18.08.09

W samym środku przysłowiowej zielonej łączki powstała obecnie najbardziej nowoczesna austriacka szkoła wyższa, stanowiąca podwaliny przyszłego parku technologicznego Salzburg-Urstein.

Znajduje to swoje odbicie szczególnie w architekturze budynków, gdzie pierwszoplanową rolę odgrywa blacha perforowana.

 

 Image

 Oczka okrągłe w układzie mijanym Rv 3-5, stal nierdzewna, grubość blachy 1,5 mm
 

Autorem projektu kompleksu budynków campusu Fachhochschule Salzburg-Urstein jest biuro architektoniczne z Aachen, prowadzone przez Klausa Kada i Gerharda Wittfelda. Od 2005 roku szkoła zajmuje się kształceniem i badaniami naukowymi. Najistotniejszą częścią obiektu i najbardziej przykuwającym wzrok punktem jest wieloboczna biblioteka.

Po dwóch stronach wznoszą się oba trzypiętrowe skrzydła uczelni. Na tyłach położone są dwa budynki domu studenckiego. Surowa forma bryły uczelni oraz zastosowanie mocnych materiałów sprawiają, że wizerunek szkoły cechuje niewymuszona elegancja. Zamiarem architektów było nadanie budowli filigranowego, jednolitego charakteru.

Dlatego zdecydowano się na osłonę zewnętrzną ze stali nierdzewnej, która niweluje kontrast między profilami okiennymi i parapetami a otynkowanym systemem trójwarstwowych płytę termoizolacyjnych. Jedyna różnica: obudowa parapetu składa się z elementów stałych, natomiast w oknach zamontowano lamele obracające się w pionie. Materiałem wybranym na warstwę zewnętrzną była blacha perforowana.

Image 

 Oczka okrągłe w układzie mijanym Rv 3-5, stal nierdzewna, grubość blachy 1,5 mm
 

Zdecydowaliśmy się na blachę perforowaną, ponieważ sprawia wrażenie jednolitej powierzchni, nie tracąc jednocześnie przenikalności”, mówi współautor projektu, Nikola Müller-Langguth. Lamele z blachy perforowanej nawet w stanie zasuniętym nie są całkowicie szczelne i umożliwiają wyglądanie na zewnątrz.

Z kolei stal nierdzewną wybraliśmy ze względu na niskie nakłady związane z konserwacją w perspektywie długoterminowej, chociaż na krótką metę nie jest to najtańsze rozwiązanie”, architekt komentuje wybór materiału, którego dostawcą jest SOLVARO, przedsiębiorstwo wchodzące w skład grupy MEVACO, uczestniczące przy realizacji dużych projektów.

Stonowana kolorystyka uzyskana dzięki kombinacji betonu licowego, szkła i stali nierdzewnej uzasadniana jest względami, które stosunkowo rzadko można usłyszeć z ust architektów: „Najważniejszym elementem otoczenia jest otaczająca nas zielona łąka, panorama Alp i niebieskie niebo. To wszystko wywołuje tak duże wrażenie, że postanowiliśmy ograniczyć ekspozycję użytych materiałów”. Ta zamierzona prostota przyniosła oczekiwany rezultat.

więcej informacji: www.mevaco.pl