Aktualne wydanie

2019 10 oladka

       10/2019

 

User Menu

20190444Swiat-Szkla-V4B-BANNER-160x600-PLEDG Swiat Szkla Skyscraper 160x600 BAU OK

EDG Swiat Szkla Skyscraper 160x600 BAU OK 

 

facebook12

czytaj newsy Świata Szkła

- więcej szklanej architektury

 

Baztech

Miesięcznik Świat Szkła

indeksowany jest w bazie

czasopism technicznych

 

 

Wydanie Specjalne

 

Fasady przeszklone termika akustyka odpornosc ogniowa 2016

 

okna pasywne 2015a

 

Fotowoltaika w architekturze okladka

 

20140808Przegrody przeciwpozarowe

 

konstrukcje szklane

 

20140533 Konstrukcje przeszklone 2

 

katalog 2018 a

 

banner konferencja 04 2019

 RODO

heroal 2018 Banner C50VSZ 750x150 PL mit-Rahmen1 

baner szklo budowlane

 

20190820-BANNIERE-HALIO-750x100-1D-PL

 

wlasna-instrukcja ift--baner do newslet-2019

 LiSEC SS Konfig 480x120

 

 GP19-480x105px

 

 GLASS 480X120

  

budma 2020 - 480x120

 

Nowoczesny szpital w krainie wulkanów
Data dodania: 25.11.09

Szpital Nouvel Hôpital d’Estaing, zlokalizowany we francuskiej Owernii, stanowi pod każdym względem ogromne wyzwanie. Inwestycja posiada między innymi elewację zewnętrzną o powierzchni prawie 8 000 m2, która została stworzona z wykorzystaniem systemów Reynaers Aluminium.

Nouvel Hȏpital d’Estaing, będący wybitnym przykładem planowania urbanistycznego, został zaprojektowany przez francuskich architektów z biura Groupe-6, znanych z tworzenia architektury przyjaznej lokalnej społeczności. Stanowi on zakrojoną na wielką skalę inwestycję architektoniczną, która zapoczątkowuje nową erę kompleksów szpitalnych. Obiekt będzie miał łączną powierzchnię 70 000 m2, a koszt jego powstania zamknie się w kwocie ponad 138 mln Euro. Zakończenie budowy kompleksu planowane jest na grudzień br.

 Image

Wulkaniczny krajobraz Owernii

Nouvel Hôpital d’Estaing wznoszony jest na placu budowy należącym do największych tego rodzaju w Europie. Szpital, którego tłem jest wulkaniczny krajobraz Owernii, ma pod wieloma względami przełomowy charakter. Architekci z Groupe-6 zmierzyli się z nowymi wyzwaniami dla projektowania urbanistycznego, dzięki czemu obiekt w dużej mierze przyczynia się do rewitalizacji dystryktu Clermont-Ferrant. Podkreślając jedność urbanistyczną miasta, będzie mieścić cztery ważne oddziały: ginekologiczno-położniczy, pediatryczny, gastroentorologiczny oraz chirurgiczny (łącznie 530 łóżek).

Image

Zadaszone wejście w stylu miejskim

Nouvel Hôpital d’Estaing posiada własny skwer, zadaszone wejście oraz wnętrze, którego długość po wschodniej, wysuniętej stronie, wynosi prawie 300 metrów. Majestatyczne zadaszenie wydaje się wyrastać z wyłożonego naturalnym kamieniem podjazdu.

Dach wieńczący wejście posiada satynowo-metaliczne wykończenie i spoczywa na czterech filarach, tworzących obramowanie wejścia do obiektu, którego transparentna bryła położona jest pomiędzy skwerem a tarasem. Wykorzystując obfity dopływ naturalnego światła, stworzono tu przestrzeń, w której odwiedzający, zanim zostaną poprowadzeni wewnętrzną drogą komunikacyjną, mogą zorientować się w rozkładzie szpitala, patrząc przez przejrzyste fasady.

Wzdłuż tej swoistej „arterii” zostały zlokalizowane wszystkie oddziały szpitala. Przeszklone windy, usytuowane przy drodze komunikacyjnej, zapewniają dostęp do recepcji poszczególnych oddziałów.

Szpital wtopiony w krajobraz

Budynki należące do Nouvel Hôpital d’Estaing mają wysokość nie przekraczającą 15 metrów. Dzięki temu wtapiają się w otoczenie na całej, wynoszącej 350 metrów, długości kompleksu. W projekcie obiektu zastosowano modularne platformy, które można transformować i rozszerzać, dzięki czemu w przyszłości będzie możliwa rozbudowa szpitala. W projekcie ujęto również biegnące w układzie ciągłym panele dla wszystkich pomieszczeń biurowych, które zostały wyposażone w otwierane na zewnątrz okna. Zostały one wykonane w systemie okienno-drzwiowym Reynaers TS 57 z izolacją termiczną. Okna posiadają ukryte otwory wentylacyjne, wykonane także w systemie Reynaers XS 50.

Image

Czarny kamień i srebrzyste aluminium Reynaers

Elewację Nouvel Hôpital d’Estaing zaprojektowano z zastosowaniem pięciu różnych rodzajów powierzchni. Głównym budulcem był czarny kamień z Chin, przypominający lawę Owernii. Zostało z niego wykonane prawie 4 000 m2 elewacji. Na skonstruowanie dalszych 3 800 m2 jej powierzchni przeznaczono: panele z kolorowej żywicy kompozytowej Trespa, panele z blach stalowych, powierzchnie malowane, surowy beton
i ściany osłonowe z aluminium i szkła.

Do wykonania recepcji poszczególnych oddziałów użyto system elewacyjny CW 86-EF VEC firmy Reynaers Aluminium. Z jego zastosowaniem została także stworzona największa ściana osłonowa, o powierzchni około 1 000 m2.

Inny system Reynaers – CW 50-FV został użyty do budowy 760 m2 pozostałych fragmentów ścian osłonowych obiektu.

Po ukończeniu, kompleks Nouvel Hôpital d’Estaing będzie wyznaczać standardy dla architektury całego dystryktu. Ogromna powierzchnia transparentnej elewacji, wykonanej w systemach Reynaers, przyczynia się do podkreślenia otwartego charakteru kompleksu oraz nadaje mu silną nowoczesną tożsamość.

Image 

NOUVEL HÔPITAL D’ESTAING
Architekt: Groupe-6, Paryż
Klient / Inwestor: CHU de Clermont-Ferrand / Hôtel Dieu
Konstruktorzy: Jacobs France
Wykonawca: Joint venture głównych wykonawców: GFC Construction, GTM Civil Engineering and Services, Dumez Lagorsse, Dumez Rhône-Alpes
Producent: Auvergne Alu, Pont du Chậteau / Seralu, Mouchamps
Systemy Reynaers:  CW 86-EF VEC*, CW 50-FV*, XS 50*, TS 57
 

*Systemy Reynaers dedykowane na rynek francuski, niedostępne w sprzedaży w Polsce.

więcej informacji: www.reynaers.pl