FF18 750x150px PL NEUGIERIG

 

   swiat szkla 750x100 2

 

lisec SS FastLAne

  

ERD480x100-en 

Ankieta

Czy montują Państwo lustra u klienta za pomocą kleju silikonowego?
 
Czy uważają Państwo, że klej do luster LAKMA jest lepszy od innych klejów dostępnych na rynku?
 
Czy stosują Państwo klej do luster firmy LAKMA?
 
30 000 m2 szkła przeciwsłonecznego ipasol w Brisbane Marc Everling, Rainer W. Schmid
Data dodania: 27.04.13

Z organiczną konstrukcją i z wysoce transparentną fasadą wykonaną w technice szklenia strukturalnego, wieżowiec „One One One Eagle Street”, usytuowany w centrum Brisbane, jest prawdziwym, wyróżniającym się punktem orientacyjnym. Osiągając wysokość 195 m, jest to najwyższy budynek w mieście i ma świetną lokalizację - w centrum dzielnicy biznesowej. Projekt budynku, inspirowany naturą, został wykonany przez biuro projektowe Cox Rayner Architects dla inwestora, Grupy GPT.

 

 

Brisbane, stolica stanu Queensland, jest metropolią o rosnącym znaczeniu gospodarczym, usytuowaną na północno-wschodnim wybrzeżu Australii, które ma klimat subtropikalny. W dzień średnia temperatura nie przekracza 25°C, ale powietrze ma wysoką wilgotność. Sprawia to, że Brisbane jest rajem dla miłośników sportów wodnych, a także jest „siedzibą” drzew figowych o dużych liściach. Drzewa te, ze zwisającymi gałęziami, zapewniają przyjemny cień w samym centrum miasta. To zainspirowało architektów, którzy projektowali wieżowiec „One One One Eagle Street”.

 

14-fot1

 

Konstrukcja stalowa budynku, która jest widoczna z zewnątrz, ma wygląd podobny do pnia drzewa figowego z przeplatanymi odnogami. Na 30 000 m2 fasady zamontowano bezbarwne szkło przeciwsłoneczne ipasol, dostarczne przez INTERPANE, dzięki czemu przeplatane elementy konstrukcji są widoczne z zewnątrz. W nocy 52 000 żył z diodami LED, zamontowane na stalowej konstrukcji oświetla budynek. Szklana fasada jest skąpana w pulsującym świetle, co daje wrażenie ruchu liści w koronie drzewa figowego.

 


Szkło ipasol znacząco przyczyniło się do uzyskania dobrego bilansu CO2: pozwala na dużą transmisję naturalnego światła słonecznego do budynku przez cały rok, ale jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia „przegrzania pomieszczeń” w wyniku działania intensywnego promieniowania słonecznego – dzięki czemu obniżone są koszty klimatyzacji i zarazem chronione jest środowisko naturalne. Budynek otrzymał już nagrody za spełnianie wymagań zrównoważonego rozwoju.

 


Koncepcja zrównoważonego budynku Na działce o powierzchni 1400 m2, postawiono budynek zawierający 64 145 m2 powierzchni biurowej do wynajęcia. Stylowe restauracje i bary znajdują się na parterze. Wielopoziomowe atrium jest pełne naturalnego światła. Dzięki dużym przeszkleniom na wysokość kondygnacji, konstrukcja fasady wydaje się być filigranowa i całkowicie przejrzysta. Nad nim znajduje się czteropiętrowy parking na 115 samochodów i 212 rowerów. Goście i pracownicy biurowi mogą osiągnąć poziom parkingu przy użyciu konwencjonalnych wind poruszających się we wnętrzu budynku.

 


„Spektakularna alternatywa” zaczyna się na siódmym piętrze – z tego miejsca startuje w pełni przeszklona winda, która transportuje pasażerów po elewacji budynku z prędkością ośmiu metrów na sekundę, aż do 54 piętra – z zapierającym dech w piersiach widokiem na panoramę miasta.

 


Budynek uzyskał 6 gwiazdek w oznakowaniu Green Star Award przyznawanym przez Green Building Council of Australia (GBCA), która doceniła jego wyjątkową trwałość.

 

14-fot2

 

Pracujący wg najnowszej technologii generator zasilany gazem redukuje szczytowe obciążenia z sieci elektrycznej. Oświetlenie LED zapewnia niskie zużycie prądu. Specjalny system recyklingu zmniejsza ilość odpadów. Ale w gorącym klimacie czynnikiem odgrywającym kluczową rolę jest chłodzenie.

 


W tym budynku, szklana fasada znacznie zmniejsza wymagania dotyczące klimatyzacji, zmniejszając tym samym emisję CO2: neutralne szkło przeciwsłoneczne ipasol z doskonałym współczynnikiem zacieniania (solar factor) na poziomie 27%, skutecznie chroni przed przegrzaniem pomieszczeń biurowych, które mogłoby wystąpić ze względu na intensywne słońce, „operujące” przez cały rok. Jednocześnie wszystkie przeszklenia o wysokości 3,1 m dostarczają dużo naturalnego światła, gdyż współczynnik transmisji światła widzialnego TV na szyby jest stosunkowo wysoki. To zapewnia przyjemny komfort pracy, a elektryczne oświetlenie jest włączane stosunkowo „późno”.

 

 

Marc Everling
PR NORD

Rainer W. Schmid
INTERPANE

 

Całość artykułu w wydaniu drukowanym i elektronicznym 

inne artykuły o podobnej tematyce patrz Serwisy Tematyczne

więcej informacj: Świat Szkła 3/2013

 

 

 

01 chik
01 chik