Po ponad 41 latach aktywnego zaangażowania, dyrektor zarządzający HEGLA, Manfred Vollbracht odchodzi na emeryturę, na krótko przed swoim 66 urodzinami.
– W pewnym momencie musisz zadać sobie pytanie, jak wyglądać może życie po pracy, bo kiedyś nadejdzie ten czas – powiedział, wyjaśniając swoją decyzję.
Od ponad dwóch lat Manfred Vollbracht przygotowywał swe odejście z najwyższej funkcji w firmie w porozumieniu ze swoim kolegą z zarządu, Bernhardem Hötgerem. Ponadto Manfred Vollbracht będzie nadal świadczył usługi konsultingowe dla firmy i w okresie przejściowym będzie pomagał zespołowi sprzedaży realizować rozpoczęte już projekty.
Manfred Vollbracht osobiście podziękował wszystkim swoim pracownikom na uroczystym spotkaniu, chwalił też dokonania całego zespołu. Dyrektor Zarządzający był jednym z pierwszych pracowników firmy. Od momentu założenia w 1976 roku znaczną rolę w sukcesie firmy odegrała wzrastająca pozycja i poczucie odpowiedzialności, którymi odznaczał się Manfred Vollbracht.
Dzisiaj aktywnie działająca grupa firm jest jednym z wiodących na świecie producentów maszyn do załadunku, cięcia, sortowania i magazynowania szkła, a także regałów transportowych do transportu po zakładzie szklarskim i do transportu samochodowego. Sprzedaż w 2016 r. wyniosła ponad 76 mln euro. Do niedawna, jako Dyrektor Zarządzający, Manfred Vollbracht odpowiadał za globalną sprzedaż i marketing firmy.
W imieniu akcjonariuszy HEGLA i całej firmy prezes zarządu Jochen H. Hesselbach podziękował Manfredowi Vollbrachtowi za długoletnie zaangażowanie i ogromne sukcesy w zrównoważonym rozwoju firmy.
Uścisk rąk: Manfred Vollbracht (były dyrektor ds. sprzedaży i marketingu HEGLA Beverungen), Gerd Schreier (obecny dyrektor ds. sprzedaży i marketingu HEGLA Beverungen i Bernhard Hötger (COO HEGLA Beverungen)
Do obecnego zespołu zarządzającego: Jochen’a H. Hesselbacha, Bernharda Hötgera i Hansa-Petera Löhnera dołączy Gerd Schreier.
Całość artykułu w wydaniu drukowanym i elektronicznym
Inne artykuły o podobnej tematyce patrz Serwisy Tematyczne
Więcej informacji: Świat Szkła 10/2017